Zájazdy DFS KORNIČKA - 2010
Obermodern

Noyon

Belehrad, Kovačica

Rožnov pod Radhoštem

Fête folklorique

OBERMODERN (rég. Alsace)

4.-5. 7. 2010

Po prekročení pomyslenej nem.- franc. hranice, ktorú tvorí rieka Rýn, sme si nemohli nepozrieť v alsaskej metropole - Strasbourg (najväčší  franc. riečny prístav, 265 000 obyv.):

Palais Rohan (r. 1731- 42) - bývalé sídlo arcibiskupov slávna gotická Cathédrale Nôtre Dame (1015 - 1439) s najvyššou vežou (142 m) vo Franc.  a s astronom. orlojom (r. 1354)

historické Place Kléber - mestské domy s drevenými vonkajšími fasádami (17. st.) - UNESCO World Heritage

Potom sme už pokračovali priamo do oblasti PAYS DE HANAU v dép. Dolného Rýna do malebnej dedinky Obermodern-Zutzendorf (40 km od Strasbourg), kde sa vo farskej záhrade konala tradičná Folklórna slávnosť s medzinárodnou účasťou. Ubytovaní sme boli po rodinách folklórneho súboru Pays de Hanau z Bouxwiller.
 krátky sprievod ulicami OBERMODERN

Ďakovný list                                                                   o Festivale napísali:                                               http://sitemap.dna.fr/articles/201007/08/une-fete-authentique,saverne,000003918.php

Le groupe folklorique alsacien d'Obermodern a invité ce week-end à sa traditionnelle fête au verger du presbytère. 

   Le groupe slovaque Kornicka a ouvert la fête avec une prestation de qualité.

   Les festivités ont débuté samedi soir par un bal champêtre qui a permis à l'orchestre de Surbourg, d'Hartzwuet de se faire connaître par les amateurs de musiques folkloriques. Dimanche, la fête s'est poursuivie avec un culte animé par le groupe auvergnat Lou Gerneïros et les musiciens du groupe local. Un dépôt de gerbe au monument aux morts a eu lieu ensuite - une tradition respectée depuis 1945. En début d'après-midi, les différents groupes participants ont ensuite défilé vers le verger du presbytère pour deux représentations de chaque groupe de trente minutes environ. Ainsi à tour de rôle, les groupes folkloriques de Gambsheim, de Kappelrodeck en Forêt-Noire, de Kornicka en Slovaquie, Lou Gorneïros de Thiers en Auvergne et le groupe local se sont présentés au public.  

L'endroit idyllique et la météo estivale de ce dimanche ont attiré une foule nombreuse. Le président Jacky Forrler ajoute: «Notre manifestation se perpétue depuis 1945. Nous continuerons à organiser ce rassemblement pour maintenir le folklore régional dans le plus pur style d'authenticité.»  Le public, à l'ombre des arbres du verger du presbytère, a apprécié le spectacle présenté par les différents groupes et a salué la qualité des danses proposées par des applaudissements fournis.

Alsaský folklórny súbor z Obermodernu uskutočnil tento víkend svoj tradičný festival v sadoch fary. 

Detský folklórny súbor Kornička zo Slovenska otvoril festival kvalitným vystúpením.

Slávnosti sa začali v sobotu večer vidieckym bálom, ktorý poskytol možnosť spoznať orchester zo Surbourg d'Hartzwuet. V nedeľu festival s folklórnym súborom Lou Gerneïros a muzikantmi s miestneho súboru. Nasledovalo položenie kvetín k Pamätníku padlých - táto tradícia sa zachovala od r. 1945. Popoludní bol sprievod zúčastnených súborov, ktoré sa potom prezentovali v dvoch 30 min. vystupeniach v poradí: 

Trachten- und Volkstazgruppe - Kappelrodeck (Baden-Wurttemberg / NEMECKO)

D’Sunneblueme vun Gambs - Gambsheim (Bas-Rhin / FRANCÚZSKO)

Lou Gorneïros  - Thiers (Auvergne / FRANCÚZSKO)

Groupe folklorique alsacien d'Obermodern - Obermodern (Bas-Rhin / FRANCÚZSKO)

Kornička - Trenčín (SLOVENSKO)

Romantika tohto miesta a krásne počasie pritiahlo početný dav. Prezident festivalu Jacky Forrler povedal: "Naša slávnosť sa tiahne od r. 1945. Stále organizujeme toto podujatie, aby sme ľuďom pripomenuli náš folklór v najväčšej hodnovernosti." Publikum, v tieni stromov sadu, ocenilo predstavenie všetkých súborov "šialeným" potleskom.

Úvod. privítanie súborov v OBERMODERN

.Nasledujúci deň pokračovalo naše "turné"  8 hod. presunom do metropoly Francúzska - do Paríža. Aj napriek dopravnej zápche na diaľnici sme si stihli pozrieť "základné" pamiatky metropoly Cathédrale Notre Dame (r. 1163 - 1345, výška 69 m) a La Tour Eiffel. Po prenocovaní vo Formule1 nás na druhý deň očaril Château de Versailles s parkom.
katedrála Notre-Dame v Paríži pred VERSAILLES
VERSAILLES pozdrav z 2. posch. Eiffelovej veži
Z Versailles už viedla naša cesta autobusom priamo do festivalého mesta Noyon.

3° Festival International de Folklore de Noyon

NOYON,  COUCY-LE-CHÂTEAU-AUFFRIQUE,  CRISOLLES,  CUTS   (rég.  Picardie)

6. - 11. 7. 2010

Historické mestečko Noyon (15 000 obyv.) leží v samom srdci reg. Picardii, na sútoku riek Oise a Verse.                             http://www.chants-et-danses-du-monde.fr 

   Okrem nás prijali pozvanie prezentovať tradičné umenie svojich krajín na 3. roč. festivalu aj súbory:

Moreotsile Traditional Setswana Dance Company / Mafikeng - North West Province - JAR

Los Maipucitos  / Maipu - ČILE

Santa Giuliana / Serbariu / Carbonia, Sardínia - TALIANSKO

Ergyron (ergyron = "úsvit" v jazyku čukči) / Anadyr , Čukotka - RUSKO 

   Ubytovaní sme boli na internáte Lycée Horticole (Poľnohospodárska stredná škola záhradnícka) v 12 km vzdialenom Ribecourt.

   

   Naše koncertné vystúpenia boli v mestách:

Noyon - sprievod,  slávnostné otvorenie Festivalu pre Radnicou

Coucy-le-Château-Auffrique - Domov dôchodcov / 90 min. koncert

Crisolles - námestie / 90 min. koncert

Cuts - Domov dôchodcov / 90 min. koncert

Noyon - sprievod,  slávnostné ukončenie Festivalu / 30 min. koncert

v uliciach NOYON

pred radnicou v NOYON
Domov dôchodcov v CUTS

   Počas voľného dňa sme v Noyon obdivovali gotickú katedrálu Notre-Dame z (r. 1145-1235, výška 66 m) a v neďalekom meste Compiègne Château de Compiègne - kráľovskú rezidenciu kráľa Louisa XV a po Revolúcii i Napoleona Bonaparte. V blízkom lesíku Le Francport sme navštívili v Clairière de l’Armistice (Múzeum prímeria) repliku železničného vagóna, v ktorom boli podpísané prímeria medzi Nemeckom a Francúzskom v roku 1918 (ukončenie 1. svet. vojny) a v roku 1940 medzi fašistickým Nemeckom a porazeným Francúzskom.

Chateau de Compiegne

Recipročný pobyt s detským súborom STARI DUŠANOVAC

Oslavy "KOVAČICKÝ OKTÓBER"

BELEHRAD, KOVAČICA

5. -11. 10. 2010

   Po našom májovom pozvaní detského folklórneho súboru STARI DUŠANOVAC u nás, sme začiatkom októbra "oplatili" návštevu a vycestovali do srbskej metropoly BELEHRAD - do mestskej časti VOŽDOVAC. Počas 3 dní sme bývali v rodinách a absolvovali 3 vystúpenia: v Kultúrnom a športovom centre Šumice, v Základnej škole Milan Đ Milićević a v Domove dôchodcov

Chrám Sväteho Sávu 

- najväčší pravoslávny chrám na Balkáne, do ktorého sa zmestí až 10 000 ľudí. Pomenovaný je podľa srbského národného hrdinu a svätca svätého Sávu, ktorý žil v r. 1175 - 1236 na území stredovekého srbského štátu v období jeho najväčšieho rozkvetu. Chrám je symbolom srbského vlastenectva, histórie srbského národa a jeho pravoslávnej cirkvi.

    Z pamiatok hlavného mesta sme nevynechali možnosť si pozrieť pevnosť a park KALEMEGDAN (ústie Sávy do Dunaja) s pomníkom - sochou Pobednika.

futbalový štadión Crvenej zvezdy
Po záverečnom spoločnom fote a rozlúčke oboch súborov sme sa presunuli 50 km severnejšie: do oblasti južného Banatu vo Vojvodine  - do "slovenskej" dedinky KOVAČICA.

    Kovačický október je celomesačná kultúrna manifestácia, ktorá sa uskutočňuje v organizácii Oslavného výboru Miestneho spoločenstva v Kovačici. Symbolicky sa začína pietnou slávnosťou pri pomníku padlých bojovníkov v strede Kovačice, kde si občania pripomenú 3. október z roku 1945, keď bola osada oslobodená spod fašistickej nadvlády. Ústredným bodom manifestácie je kolektívna výstava obrazov kovačických insitných maliarov, ktorá sa tradične realizuje od roku 1952. Táto výstava má názov Kovačický október a podľa nej aj celá manifestácia dostala pomenovanie. 

Navštívili sme Galériu insitného umenia, Galériu Babka, miestny evanjel. kostol a výrobcu  sláčikových nástrojov Jána Nemčeka. V Dome kultúry sme sa po našom koncerte rozlúčili spoločnou piesňou "Kovačickie zvony".

 

 

VÁNOCE NA VALAŚSKU - Vámoční jarmark

ROŽNOV POD RADHOŠTEM

Písek

11. 12. 2010

všetky zájazdy

Zájazd 2002

Argentan, Caen

Zájazdy 2004

Gyor Písek Brno Luhačovice Rožnov pod Radhošťem

Zájazdy 2005

Debrecen Lipník nad Bečvou Lipník nad Bečvou Lipník nad Bečvou

Zájazdy 2006

AGRIGENTO VESELÍ NAD MORAVOU HASSELT- KURINGEN VALAŠSKÉ KLOBOUKY

Zájazdy 2007

Saarbruecken Riga, Jurmala, Saldus BRNO PRAHA Rožnov pod Radhoštěm

Zájazdy 2008

Panevežys Ikaalinen Rovaniemi Orava

Zájazdy 2009

VLČNOVSKÁ JÍZDA KRÁLU

Zájazdy 2011

Flumet Les Preses, Sant Gregori AGRIGENTO Muzičky v Strážnici

Zájazdy 2012

Rožnov pod Radhoštěm

Zájazdy 2013